maandag 8 juni 2015

Verlengde weekends...

Verlengde weekends, de uitgelezen kans om het net iets verder te zoeken als gewoonlijk.
Vanop de camping in Signy ging het drie verschillende richtingen uit.

Ons eerste mikpunt ging door in de Perte des Mazurettes waar we nog steeds hopen een rondgang te creëren. Vanuit de Boyau des Taupes zijn er opnieuw 9 bakken gesleurd. Alles kwam van een puinberg 10m ver in de buisvormige gang. Telkens wanneer we iets afgraven van die berg wordt het onmiddellijk terug aangevuld van hogerop. Zeer frustrerend en bij momenten erg beangstigend om het puin in je richting te horen schuiven en denderen…Wat zou daarboven toch kunnen zitten, en hoeveel bakken moeten nog volgen? Naast de hoopgevende wind hebben we af te rekenen met zeer modderige omstandigheden. Het zal nog niet voor morgen zijn, maar we geven nog niet op.

Een andere pijl hebben we gericht in de Resurgence de Gibergeon. We knutselen al een tijdje aan het idee om onder water te kunnen boren. Er is opnieuw een test gebeurd met een handboor, maar dat hebben we snel laten varen wegens inefficiënt. Ik ben ooit ‘no mounted’ voorbij de versmalling geweest om vast te stellen dat er nog een versmalling op volgt, maar dat zijn zorgen voor later. De bodem van de eerste versmalling bestaat uit een groot blok. Om de duik toch nuttig in te vullen werd dat blok uitgegraven en uiteindelijk kwam er beweging in dankzij de koevoet. Yes! Bij een volgende zou dat moeten lukken om die opzij te krijgen. Tussen de keien door werd ook een nogal akelige ontdekking gedaan. Op het eerste zicht leek het op een kei, maar dat was het niet. Achteraf bleek het een ontstekingsmechanisme te zijn van een granaat, waarschijnlijk gedumpt. Later werd dit aan de politie toevertrouwd. Het is wel iets waar we rekening mee moeten houden in de toekomst. Niet alleen onder water maar in alle putten waar ooit zichtbaar gedumpt is in de regio.

Onze laatste krachtinspanning ging door in een perte van bovenvermelde bron. Bij ons vorige bezoek hebben we de ingang proberen te vrijwaren na een instorting door er een buis in te plaatsen. Ook nu was er een verschuiving gebeurd, maar in mindere mate. Eens de ingang terug vrij was hebben we voor een betere verankering van de buis gezorgd en er voorbereidend werk gedaan om de overgang van buis in de vaste rots te voorzien. Ook het uitklimmen van de buis werd anders aangepakt. Bij een volgende zouden we dit moeten kunnen afwerken, al blijft de ingang nog steeds gevoelig voor aardverschuivingen…De wind is ook hier ons houvast in een ‘paradijs’ van oud ijzer en boomwortels aaneengekoekt met slijk.
S.