Vrijdag 6 april, paasvakantie, een mooie zonnige dag, geen klussen thuis, niet gaan werken,... wat doe je dan... een dagje erop uit trekken...
Eerst een kayaktocht op de Ruhr en daarna een grotduik te Goffontaine. De kayaktocht verloopt vlekkeloos, maar de duik niet helemaal volgens planning...
Voor mij is het de eerste maal dat ik in Goffontaine duik, en zelfs de eerste grotduik in België!
Stijn brieft me over de duik, topootje, moeilijkheden,... dus afdaling tussen blokken, laminoir, zaaltje met oppervlakte, etroiture met vervolg.
Afdalen gaat vlekkeloos, stof maak je overal, in de laminoir blijf je wat weg van de vloer zodat de turbiditeit niet te groot wordt. Een beetje verder begint de vast lijn. Nog enkele meters verder volgt dan de verrassing: tegen het plafond hangt een bever! Ik zie enige beweging maar die is ten gevolge van de stroming, rare verkleuring, dus een dode bever, ik zie het echter niet zitten om die te passeren, het is toch een vrij groot beest en ik wil het niet in m'n nek hebben...
Episode twee: Stijn zal het kadaver er uit halen, zodat de weg weer vrij is. Na 5 minuten duiken is ie terug en komt verschrikt boven. Het relaas:
Op de plaats waar ik de bever heb gezien ziet stijn niets, hij vervolgt de weg en enkele meters verder komt de bever van achter de hoek gezwommen! Stijn keert snel om richting uitgang en maakt daarbij grote stofwolken. Bij de opstijging aan de uitgang van de grot is het ondertussen nog klaar zicht en hij komt daar oog in oog (10cm;-) met de 'castor', die duikt dan door stijn's benen terug de grot in. Met adrenaline op toplevel komt stijn boven!
Epiloog: Een unieke duik maar niet echt voor herhaling vatbaar. We hebben geen idee wat de reactie van het dier is. Het is een duik voor in het boek met sterke verhalen. Bevers zijn beschermd en we laten ze dan ook verder met rust. We vragen ons af wie het de meeste schrik had, wij of de bever...
Over het grootste knaagdier van Europa schrijft Natuurpunt het volgende: De paring vindt plaats van december tot maart. De jongen worden na ca. 105 dagen geboren, blijven vier tot zes weken in de burcht en worden drie maand gezoogd. Het mannetje en de jongen van het vorige jaar helpen bij het verzorgen van de jongen tijdens de eerste vier à vijf weken. Bevers zijn territoriaal.
Stel; deze dieren beschouwen een grot als burcht, en gaan er kweken. Hoe kom je er dan als duiker vanaf in de krappe tunnels met het weinige zicht?
Bevers zijn bij ons gesignaleerd in Sourd d'Ave, Chauvaux, en nu dus ook in Goffontaine. Volgens de verhalen die circuleren op het net, kunnen bevers ook agressief uit de hoek komen.
Zijn er mensen die ervaring hebben met bever encounters?
PS: mocht de batterij van de gopro niet leeg geweest zijn, waren het unieke beelden...
1 opmerking:
nu dat weer! Onze grotten worden aan sneltempo opgevuld door (beschermde) dassen - rapper dan wij het er weer kunnen uitgraven - en nu zitten er in de weinige sifons bevers! En die beesten kunnen pas werk verzetten! Er zitten er enkele in de Lembrée en die maken dammen op een mum van tijd. Of ze nu echt agressief zijn weet ik niet maar als duiker kan je niet veel risico nemen.
Een reactie posten