maandag 11 oktober 2010

Stress en ontspanning

Verslag exploweekend van 9-10 okt

Deelnemers: Geert en Stijn

Zaterdag: Mortier, Duches, Ail
Zondag: FAO

Zaterdag van start gegaan met twee duikjes van 20'. Duik één was in de perte van de Mortier.

Hoogstwaarschijnlijk is dit de eerste duikpoging daar. De laminior versmalt na 13m. Maximale diepte is 2m. Daarna stijgt het opnieuw flink. Het is telkens zoeken naar de breedste passage in de laminior. Goede verankering gevonden voor de lijn tot op het diepste punt 13m ver. Het zicht is dankzij de stroming niet slecht te noemen. Enkele grote vissen hebben voor de nodige animatie gezorgd. Misschien bij een volgende de flessen in een pakketje mee sleuren en ruimte scharten met de voeten in de blubber.De tweede duik werd gedaan is de overloop van Les Duches. Van zicht onder water was hier geen sprake. Het was ook moeilijk te zeggen of het water nu resurgeerde of verdween. Ongeveer na 5m semi sifon duikt de vrij comfortabele gang steil naar beneden. Na een tweede poging 10m diepte bereikt maar geen versmalling gevonden zoals op het plan. Lijn werd niet achtergelaten. Voor herhaling vatbaar.

Het zijn hoe dan ook spannende momenten voor de duiker maar Geert horende had die meer stress dan ik.

Genoeg dus van dat. Vervolg van de dag was een beetje van de ongewoon warme zon genieten en hier en daar nog een werkje doen.

Zo werd de Trou de l'Ail afgewerkt. In de PrePre werd een balisage aangebracht op twee plaatsen. Bij een rijk versierde doodlopende schouw werd eveneens een bordje aangebracht dat het niet nodig is die te besmeuren. Na de laatste opruiming werd ook het bordje dat we er werken mee genomen.

Zondag één missie in de FAO: graven.

Aan de Echo Beach zijn we aan een gang beginnnen graven in de richting van de Salle de Etonnior. Er is alvast een auditieve verbinding gemaakt. Topo beweert dat er niet meer dan 4,6m tussen de twee topopunten zit. We hebben goed ons best gedaan met 3m comfortabele gang uit te graven. Het moet gezegd worden dat de klei nu een stuk moeilijker graaft deels omdat de gang volledig opgevuld zit. Hopelijk kunnen we bij een volgende sessie ons schup afkuisen. Dit zou ervoor zorgen dat er geen klimmateriaal nodig is om de rivier te kunnen zien. Alles in teken van de bezoekers dus.

S.