zondag 27 mei 2018

Duikvensters

Eind april, het eerste duikvenster van 2018 te Signy l’Abbaye bracht één een ander aan het licht...

We zijn al jaren bezig met het exploreren van de twee voornaamste bronnen in de steek, namelijk de Vaux en de Gibergeon.
De Vaux heeft maar zeer kort toegang verleend, want in de winter van 2016-2017 heeft een verwoestende crue de ingang onherkenbaar verandert. De winter van 2017-2018 heeft er dan weer voor gezorgd dat er opnieuw enkele openingen geblazen zijn onderaan de trechter van puin. De toekomst zal uitwijzen of de grot nog duikers zal toelaten, want momenteel zijn de passages eerder op maat van een flinke forel.
De Gibergeon, hier hebben de laatste crues een wand in de bron laten instorten. Eén van de blokken moet opgeruimd worden willen we de exploratie verder veilig  laten verlopen. Zo zat Tom enkele ogenblikken opgesloten aan de verkeerde  kant  van het blok, nadat het zich had verzet na een manipulatie. Gelukkig was er voldoende zicht, voldoende lucht en nog enkele openingen groot genoeg om een mens te laten passeren. Rustig werd eerst één fles afgedaan en doorgegeven, daarna nog één, en tenslotte verscheen Tom weer in de poel. Oef!
Dan naar de Perte des Mazurettes waar we met het idee vertrokken om de eboulis die we afgraven eens te stutten. Het leek me het proberen waard na de ontelbare bakken puin die hier al verzet zijn. Eenmaal ter plaatse bleek dat de instorting zich zo gemakkelijk niet laat ophouden. Na 8 bakken, en een nieuwe instorting  van vers puin, hebben we het voor bekeken gehouden. Iemand een voorstel? We plaatsten nog een grille aan de lage passage in de grot,  dit belet dat de passage verder dicht slibt met stenen. De dag kregen we rond met een wandeling naar de voornaamste pertes van de Gibergeon. In twee valleien waar we ooit eens een kleurproef willen organiseren  zijn de verdwijnpunten haast niet te tellen. Het lijkt een droom voor elke speleoloog, maar alles zit er onder een dikke laag modder!
Na een regenbui vertroebelde het zicht in de bronnen. Om toch met een tevreden gevoel naar huis te vertrekken hebben we dan onze toevlucht gezocht tot enkele oude leisteengroeves nabij de grens met Belgie, waar het fijn duiken is.
S.

Pertes  Gibergeon

Grille voor de PDMGeen opmerkingen: