maandag 30 augustus 2010

FAO en Fayt

Verslag explo van 28-29 aug met Stijn

Zaterdag in de Trou des Renards.
Ik heb de looplijn met plaketten vervangen door beugels.Veel netter, degelijker en efficiënter op de koop toe. Het touw loopt opnieuw tot beneden in de put.Ook handig.

Onderaan de put heb je de L-passage naar de rivier met net daarvoor een lastige versmalling.Zeker met kitzak kom je daar in stokken. De passage is nu breder.
Nu we de juiste duikspullen hebben kunnen we misschien nog eens een blubberduik plannen.
Liefhebbers? Niet allemaal samen...

Stijn, zondag 29 aug. in de FAO

Echo Beach: Plaats die nog maar weinigen gezien hebben en eigenlijk blikvanger zou moeten zijn in de FAO.
Er liep een touw tot in het water. Ofwel één voor één bengelen of zwemmen natuurlijk om de ondergrondse Lomme te kunnen zien.Dit moest anders.
Het idee is om de etonnior aan de andere kant van onder te doorgraven zodat er een rondgang ontstaat in Echo Beach.Daarvoor moest een looplijn uitgespit worden in het onbekende.
6 goujons verder stond ik op een ruim "strand", lees kleihelling.Er vertrekken daar twee laminiors, vrijwel horizontaal en die na enkele meter volledig dicht zitten.De etonnior aan de andere kant loopt toe op een mini gaatje in de klei langs een verticale wand.Topo zal uitwijzen wat hier eventueel mogelijk is.
Hoe dan ook hebben we nu een waardig einde in de grot.
Een groep mensen kan de rivier nu droog bezoeken met klimspullen.Ook kunnen er nu eindelijk eens foto's gemaakt worden daar.

Er werd ook nog een klim overgedaan net voor het begin van het touw naar de rivier.15m hoger kan je zowel rechts als links, links was nog niet verkend.Dit is mogelijk gemaakt met de laatste 3 goujons.Het touw is blijven hangen om het de topografen gemakkelijker te maken.Alles samen gaat het toch over 40m ontwikkeling in die schouw.

Er hangt nu dus geen touw meer tot in de rivier.Sorry geen foto's, volgende keer zeker.
Stijn