dinsdag 7 september 2010

Topografie weekend FAO

4-5 september

Stijn en Geert berichten

Om enige duw te geven aan een schijnbaar 'never ending story' hebben nog eens twee dagen aan de topografie van de FAO besteed. Deze twee dagen zijn niet voldoende om af te ronden, maar we komen toch al aardig in de buurt.

Schouw nabij EB
Zaterdag beginnen we vanaf Champagne II richting water te topograferen. Eigenlijk was dit al eens opgenomen, maar ondertussen zijn er nog enkele lussen bijgekomen. Juist vóór echo beach (EB) had Stijn vorige week de schouw voorzien van koorden, en dus nemen we deze topo eerst op. Dit deel is uitbundig gedecoreerd, het ligt dan ook boven het hoogwaterniveau (zie ook verslag vorig WE). Het touw werd daarna weggenomen omdat dit deel niet meer bezocht moet worden (zeer mooi maar fragiel en geen vervolg).

Het touw werd dan herbruikt als looplijn, aan de afdaling naar het venster van EB, en verder tot aan de nieuwe looplijn die Stijn vorige week heeft geïnstalleerd aan het EB meertje (de ondergrondse Lomme). Einde is nu op een licht afhellende zandplaat, een balkon, met uitzicht op het meer (schitterend!!!!!!!!).

Nabij balkon EB

De topografie kon worden doorgetrokken tot aan twee mousquetons, net boven de waterlijn. De ene vormt het vertrek van de duiklijn van de stroomopwaardse sifon, en de andere van de stroomafwaardse sifon.

Nu dit alles is ingeblikt beginnen we aan het reseau annex. Dit is een geheel van zaaltjes met meerdere niveaus en verbindingen met de naastliggende gang naar EB. De eerste zaal is die van de entonnoir. Mogelijk komt hier nog een extra verbinding met het balkon aan EB, dit zal de topo moeten uitwijzen. Naar boven volgt een tweede zaal met veel sporen van dieren. Nog hoger, via een etroiture, komen we in een nog hoger gelegen zaaltje. Alle hebben ze verbindingen met de gang naar EB en ook met een hogergelegen niveau. 
Luchtbel bij hoog water

De aansluiting met het vast topopunt in Champagne II sluit de twee dagen topografie af. In totaal 13 uur gegrot.

De topo-teller van de petard (FAO) staat nu op 1008m, dit is dan zonder de sifon.

Wat rest er nu nog te topograferen? Het deel Champagne II aval en de bovenliggende delen van de annex. We vermoeden dat dit in één dag is in te blikken.

Geert