woensdag 30 maart 2011

Klusjesdag in NM

Na een leerrijke duik op zaterdag in de carrière van Roche Fontaine hebben Geert en Stijn zondag afgesproken met Marc.
Bij ons vorige bezoek in de Nou-Moulin twee weken terug was me de staat van het equipement opgevallen. Erbarmelijk! In samenspraak met Marc is het plan opgevat om daar iets aan doen. Onze versleten boren hebben echter roet in ons eten gegooid. Het bleek onmogelijk te zijn deftige gaten te boren voor broches. Het bleef dan ook bij een plan om in de grote put nieuwe brochen te plaatsen. Dit zou betekenen dat de eerste put op twee verschillende plaatsen kan worden afgedaald. Indien gewenst steeds in rappel. Aan de onderste twee putten zou het equipement, bestaande momenteel uit telkens één ingesleten broche, verdubbeld worden.

Plannen rond de put aan de Benitier zijn nog niet concreet maar ook die plaats zal bekeken worden.

Gelukkig was onze afdaling die dag niet voor niets.
Marc wou ook topo doen van de put om de diepte preciezer te bepalen. Dit werd succesvol afgerond.
Minder vlot ging dan weer een desobstructie op één van de eindpunten in de Réseau du Fond.

Verder hebben we van Marc z'n aanwezigheid geprofiteerd door hem ons de laatste onbekende stukken van deze klassieker te laten zien. Deze grot heeft jammer genoeg verschillende zeer onvolledige topo's. De grot opnieuw volledig topograferen is niet iets waar wij warm voor lopen...liefhebbers?
Wel zijn we van plan om de grot eens op te waarderen en in de kijker te plaatsen aan de hand van een artikel met de laatste nieuwe vorderingen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

S.

Slijtagesporen equipment

Roche Fontaine voor liefhebbers van diepe duiken.