dinsdag 10 mei 2011

De eerste bezoekers in de FAO

Vorige zaterdag mochten we de eerste bezoekende groepen ontvangen in de Grotte de la Fosse-aux-Ours (FAO).
Twee en een half jaar na de ontdekking van deze grot, zijn de exploratiewerken in deze grot nog niet afgerond, maar de lijst van aanvragen om de grot te bezoeken is al redelijk groot, en wij wensen de clubs dan ook niet eeuwig te laten wachten op een bezoek.
Drie groepen werden er gegidst door Stijn, Kris en Geert. Stijn mocht het jong geweld van Avalon begeleiden op hun fototocht door de grot, terwijl geert 4 Myotis leden de grot leerde kennen. Kris tenslotte gaf een rondleiding aan leden van de plaatselijke club van Rochefort. En de vele positieve reactie geven ons een goed gevoel!
Je kan weldra ook een verslag lezen op de Avalon blog.

Op zondag werd een combinatiedag, bezoek en explo, voorzien in de FAO, met als gasten nog enkele leden van de speleoclub Avalon. Na het gebruikelijk bezoek aan het fossiele deel van de grot trokken we naar de onderste regionen om nog wat graafwerk te verrichten nabij Echo Beach. De verbinding tussen de entonnoirzaal en het balkon boven de rivier (meertje) stond op het programma.
Voor meer info zie label "Fosse aux Ours".
Ondertussen had Stijn en Dirk reeds enkele blokken weggewerkt zodat er kon gegraven worden van twee kanten.
We hadden eerder gemerkt dat de graafwerken niet direct de richting volgen die we voor ogen hadden. Wat telefoneerwerk via de rotsen laat verhopen dat we niet ver meer moeten graven, maar de juiste richting kunnen we niet bepalen. De volgende keer zullen we dan ook het ARCANA meettoestel inzetten om de juiste verbindingsrichting te bepalen. ( http://sc-cascade.blogspot.com/2011/02/project-arcana.html )
Wanneer zullen de twee graafploegen mekaar de hand kunnen geven?, ik stel dan ook voor om de uiteindelijke verbinding EUROTUNNEL te noemen.

G.