dinsdag 26 april 2011

Gevarieerde weekends, onze specialiteit.

Na een duikoponthoud te Anhée snellen we op zaterdag richting Rochefort om de laatste broches in te lijmen, in de Nou Maulin. Deze broches laten een rappel toe nabij (boven) de keisifon indien men de grot binnen gaat via de middelste ingang (de metalen buis). We zullen nog een beschrijving geven van de juiste plaats.


Eenmaal buiten breekt er een onweer los boven Rochefort, een kort intermezzo van het zuiderse weer tijdens het paas-WE.

Aangezien we nog maar half de namiddag zijn, zoeken we de Trou Poubelle op, langs de baan Rochefort-Han. Een recente instorting heeft de ingang enigsinds gewijzigd. In dit grotje is nog allerlei brol achter gebleven van vorige bezoekers en werkzaamheden. In een putje hangt nog een oud en onbetrouwbaar speleoladdertje. Beneden deze put is er een kleine sifon. Dit gedeelte bevindt zich op niveau van de ondergrondse watertafel. Verder weinig potentieel gevonden in dit grotje dat vroeger al binnenste buiten werd gekeerd.
Verdere prospectie in de buurt geeft zicht op meerdere kleine gaten waarvan één goed blaast.

Voor zondag hebben we nog eens de werkzaamheden in de Gouffre aux Mortier op het programma gezet. Een paar weken terug lukte het niet omdat de waterstand nog te hoog was. Nu was de waterstand in de Lomme, en dus ook in de grot laag en konden we verder graven aan het blaasgat.
De werkomstandigheden in dit grotje grenzen aan de slavenarbeid en gelukkig is de Lomme er om naderhand alles weer te 'ontslijken'. We namen deze keer geen foto's. Alle uitgegraven klei moet nu een 15 tal meter worden verplaatst wegens - geen stokageplaats.
Resultaat :  We hebben weer een 3 tal meter klei uitgegraven, en hebben zicht op een vervolg van meerdere meters, met felle wind op kop, maar met ook veel werk voor de boeg. Wordt vervolgd...
Voor meer info zie bij label : Fayt

En het was echt een verzamelweekend :
Anhée : een potlood
Nou Maulin : een afwasteiltje
Poubelle : 2 prima beton-emmers
Grotje nabij Poubelle : flitslampjes en draad...
Aan de Gouffre Mortier : een prima schuurborstel

Deelnemers : Stijn en Geert

G.

Ludiek :

Drank op grottemperatuur

Demonstratie bot-lek-zoeken