dinsdag 7 februari 2012

Rochefort - 13°

Dit is geen nieuw type patersbier maar de temperatuur te Rochefort op zaterdagochtend. Ideaal dus om een blaasgatentocht te doen.
Eerst werd even gekeken in de doline boven de Muret naar mogelijke smeltplekken, en daarna een bezoekje gebracht aan de dolines van de FAO en de Challes. Leerrijk, want de wind gaat niet altijd in of uit de gaten die je zou verwachten. Aan de Trou en Formation (TEF) is zoals altijd veel wind, en deze keer naar binnen, want het is een onderingang. Het is hier dat onze voorgangers 10-tallen jaren terug een tunnel bouwden om de wind te volgen - resultaat NUL.
Eén blaasgat trekt onze speciale aandacht en er worden enkele stenen verlegd, interessant, maar opnieuw in een éboulie,...
Nabij de ingang van de FAO overal rookpluimen en vorming van mooie ijskristallen.
Dan naar binnen in de FAO en verder gaan werken nabij de champagne amont. Ook bij 'normale' buitentemperaturen is hier wind, en deze keer waait er een goede bries door de gangen. We werken hier op de scheiding van vaste rots en éboulie (alweer) en we zitten nog een 10-tal meter boven de rivier post sifon. We hebben er een goed gevoel bij, maar er is duidelijk nog heel wat werk aan de winkel om hier door te breken.
Na uren slavenarbeid vinden we dat het genoeg was voor vandaag, en we sluiten af met zicht op een vervolg in de goede richting. Hoop doet leven...


Voor de goede verstandhouding, Rochefort bestaat dus in 6,8 en 10°, maar dat weet natuurlijk elke speleoloog.☺

G.
 

1 opmerking:

Dagobert L'Ecluse zei

Prachtige foto's, vooral die van die ijskristallen.

Dagobert