zondag 19 mei 2013

Terug naar het verleden...

Onze activiteiten in Signy(F) liggen nu even stil, want de bronnen zijn te troebel om er te duiken. Minstens 2 weken droog weer is nodig om voldoende zichtbaarheid te hebben. We zitten echt wel op hete kolen om er verder te doen...

Vorige zaterdag hebben we een sprongetje gemaakt in het verleden. Jaren terug hebben we wat rondgehangen in Viroinval, en aangezien dit op weg ligt naar Signy (F - waar we nu regelmatig te gast zijn), hebben we opnieuw wat rondgekeken in deze vergeten sector.

In een grotje vinden we een mogelijk vervolg, en een snelle desob geeft een klein vervolg van een 5-tal meter kado. Een verdere explo lijkt echter uitgesloten, want de wel goed voelbare tocht komt er uit minuscule gaatjes. Dus we kramen op en begeven ons naar andere oorden.
Op naar 2 oude bekenden, Tom & Jerry. Dit zijn 2 grotjes waar we in het verleden wel een 10-tal sessies hebben doorgebracht. Met een koude (storm)wind op kop hebben we Tom over vele meters breder gemaakt, maar finaal is het slavenwerk en hebben we de werken stopgezet. Nu x jaar verder komen we nog eens poolshoogte nemen, en we komen al vlug tot hetzelfde besluit. Aan de luchtstromingen in de grotjes hebben we nooit kop noch staart gekregen, deze keer blaast Tom, een wind van 3°C!

De eerstkomende tijd  willen we ons concentreren op de topo van de Fosse aux Ours, zodat die eindelijk eens kan gepubliceerd worden.

G.
 
 

1 opmerking:

Dagobert L'Ecluse zei

Blazende tocht naar buiten die extreem koud is. Hetzelfde kennen we bij de grotte Daniellle. Zou het geen tube au vent kunnen zijn? In de winter zuigt de grot koude lucht aan en de wanden koelen af. Nu dat de grot terug blaast geeft de rots zijn koude terug af.